Prijs voor het Belgisch erfgoed in het buitenland

25/02/2016

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft op donderdag 25 februari, in aanwezigheid van prins Lorenz, de laureaten van de Prijs voor het Belgische erfgoed in het buitenland 2015 voorgesteld in het Egmontpaleis in Brussel. De drie laureaten zijn het historische complex van Österbybruk (Zweden), het glas-in-lood-raam van de Sint-Catharina van Alexandrië-kerk in Bethlehem (Palestijnse gebieden) en de Heilig-Hartkathedraal in Lahore (Pakistan). De prijs is een nieuw initiatief van de FOD Buitenlandse Zaken en de Koning Boudewijnstichting.

Het historische complex van Österbybruk is een "Vallonbruk", een sociaal en economisch complex van gebouwen rond een smederij. Österbybruk is een van de mooiste voorbeelden van overblijfselen van de aanwezigheid en de inbreng van de Waalse immigraten (‘valloner’) in Zweden in de 17de eeuw. Meer dan 1.200 families emigreerden in die periode naar Zweden, waar de expertise van onze meestersmeden gegeerd was. Ze hebben bijgedragen tot de lancering van de Zweedse metaal- en staalindustrie. Hun aantal nakomelingen vandaag wordt tussen de 500.000 en 1 miljoen mensen geschat.

Het glas-in-loodraam van de Sint-Catharina van Alexandrië-kerk in Bethlehem werd in 1926 door België geschonken en in 2004 volledig gerestaureerd door het Gentse atelier Mestdagh. Het Belgische geschenk is heel representatief voor de historische en religieuze banden tussen België en het Heilige Land doorheen de eeuwen en getuigt van de talenten van onze glaskunstenaars. Het glasraam komt wereldwijd in beeld tijdens de jaarlijkse nachtmis in Bethlehem op 24 december. Daarnaast kunnen alle toeristen en bezoekers van de kerk het raam bezichtigen.

De Heilig-Hartkathedraal in Lahore heeft haar wortels in de historische aanwezigheid van de Belgische Kapucijnen in Pakistan. Monseigneur Godefroid Pelckmans (bisschop van Lahore, 1893-1904) gaf aan de Antwerpse architect Edouard Dobbeleers de opdracht om een kathedraal te bouwen met Belgische steun en materialen. De bouw van de kathedraal werd in 1907 afgerond. In 2008 werd de kathedraal beschadigd bij een zware bomaanslag op een overheidsgebouw in de buurt. De glasramen begaven het onder de kracht van de explosie. Ze werden intussen in België hersteld.

Door de eeuwen lieten Belgen sporen na over de hele wereld, zoals bruggen, gebouwen, stedelijke uitrustingen, glasramen, fresco’s of reservaten. Vaak verwijst de naam van dat erfgoed naar België en zet het ons land in de kijker. Het erfgoed wordt meestal door de plaatselijke overheden in stand gehouden. De prijs voor het Belgische erfgoed in het buitenland is bedoeld om dit rijke en vaak vergeten erfgoed onder de aandacht te brengen. Met de prijs worden niet alleen de meest uitmuntende plaatselijke beschermingsinitiatieven bekroond, ook wordt onrechtstreeks en op middellange termijn een aanzet tot een betere instandhouding gegeven. Kandidaturen kunnen worden ingediend door alle Belgische Ambassades. De keuze van de laureaten gebeurt door een expertenjury, die aanduid wordt door de Koning Boudewijnstichting.

De prijs werd het eerst uitgereikt. Er is geen financiële vergoeding aan verbonden. De laureaten zijn de plaatselijke overheden of privé-instellingen die voor de bescherming van het erfgoed verantwoordelijk zijn. Elke laureaat zal ook ter plaatse door de Belgische ambassade in de bloemetjes worden gezet.