Oscars kleuren tikkeltje Belgisch

15/03/2019

Op 24 februari vond de bekende Oscaruitreiking plaats. U hebt er vast al over gehoord of gelezen, onder de grote winnaars kan je moeilijk voorbij superheld Black Panther uit de Marvel-stal. Maar wist u dat er een Belgisch trekje in de film zit?

Black Panther, van Ryan Coogler, is de eerste superheldenfilm met een zwarte held als ster. Hij won weliswaar niet de hoofdprijs, maar kaapte toch drie Oscars weg: die voor Beste Kostuumdesign, Beste Decors en Beste Filmmuziek. Daarmee behaalden Ruth Carter (kostuums) en Hannah Beachler (decors) als eerste Afro-Amerikanen deze prijzen.

Maar meer dan in het succes van de film zijn wij vandaag geïnteresseerd in de kostuums. Zo werd de speciale kroon die koningin Ramonda draagt, gespeeld door Angela Bassett, door het Belgische 3D-printingbedrijf Materialise uit Leuven gemaakt, dat al 30 jaar wordt geleid door zijn oprichter Wilfried Vancraen en dat noteert op de beurs van New York. In december 2018 rondde de beurswaarde de kaap van 1 miljard dollar.

3D-printing is niet nieuw in de filmwereld, meer bepaald om de kostuums en accessoires van de personages te ontwerpen. Je kunt er gepersonaliseerde voorwerpen met complexe designs mee maken. Voor Black Panther moesten de kostuums zowel traditioneel als hypermodern ogen. Geen vanzelfsprekende mix, maar het is Materialise gelukt deze uitdaging met succes af te ronden.