Onlangs herontdekte van Dyck verkocht voor miljoenen

09/02/2023

Een recent herontdekt schilderij van de Vlaamse schilder Antoon van Dyck werd op een veiling verkocht voor meer dan 3 miljoen dollar.

Het schilderij in kwestie, dat door de vorige eigenaar was gekocht voor slechts $ 600, was een studie voor een schilderij genaamd St. Hiëronymus en werd gevonden in een schuur in New York.

Het is nog niet zo lang geleden dat het schilderij werd geïdentificeerd als een van Dyck, maar de connectie met zijn schilderij van St. Hiëronymus is "onmiskenbaar" volgens Sotheby's, het veilinghuis dat het schilderij verkocht.

De in Antwerpen geboren Antoon van Dyck wordt beschouwd als een van de grootste Vlaamse barokschilders, een onberispelijk portrettekenaar en assistent van de legendarische Peter Paul Rubens. Rubens wordt natuurlijk beschouwd als de schepper van de noordelijke barokke schilderstijl.

Tot van Dyck’s beroemdste werken behoren Portret van een Vlaamse dame (1618); Bekroning met doornen (1619-20); Portret van Isabella Brandt (1621); Portret van Marie-Louise de Tassis (1630); Rust op de vlucht naar Egypte (1630) en Charles I met zijn gezin (1632).

Het oeuvre van de Vlaamse schilder is over de hele wereld te ontdekken en in verschillende Belgische musea, zoals het KMSKA in Antwerpen, het MSK in Gent en het Old Masters Museum in Brussel.