Ondergrondse Romeinse stad volledig in kaart gebracht

12/06/2020

Archeologen van de Universiteit van Cambridge en van UGent hebben Falerii Novi, een ondergrondse stad 50 km ten noorden van Rome, volledig in kaart gebracht. En dat voor het eerst zonder zelfs één steen te verplaatsen!

Dat is ze gelukt met een geavanceerde grondradar (GPR), die de diepere lagen van het 30,5 ha grote Falerii Novi scant. ‘Deze techniek wordt voor het eerst gebruikt om een volledige stad in kaart te brengen’, zei Martin Millett van de Universiteit van Cambridge. De radar werkt op de klassieke manier, waarbij de radiogolven worden teruggekaatst door de structuren die hij ontdekt. Maar de recente technologische vooruitgang in GPR levert een betere beeldkwaliteit met verbluffende details op. Zo zijn nieuwe info over deze stad en nieuwe gebouwen aan het licht gekomen, zoals een badencomplex, markt, tempels, talrijke stadshuizen en een ingenieus waterleidingnet.

Er is een grote technische stap vooruit gezet, die volgens de wetenschappers nieuw licht werpt op de Romeinse stadsontwikkeling en archeologen op een andere manier onderzoek laat verrichten in steden. Toch brengt de GPR-technologie nieuwe uitdagingen met zich mee, gezien de enorme verzameling gegevens die niet handmatig kunnen worden geanalyseerd. Nieuwe automatische technieken gebaseerd op artificiële intelligentie zullen dus nodig zijn om al die informatie te verwerken.