Oeuvre van Jan van Eyck voortaan online, op één enkele website!

19/01/2018

De macrofoto’s en het wetenschappelijk beeldmateriaal, zoals infrarood- en röntgenfoto’s, van 20 werken van de beroemde 15e-eeuwse Vlaamse schilder Jan van Eyck uit 11 topmusea zijn nu samengebracht op één enkele website.

Kunsthistorici van het Studiecentrum Vlaamse Primitieven van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium in Brussel, hun collega’s van de dienst Beeldvorming en Musea Brugge/Kenniscentrum vzw hebben twee jaar gewerkt aan dit grootschalige project, met hoogwaardige apparatuur en volgens een gestandaardiseerde procedure.

De vrije online toegang tot deze beeldenschat betekent een enorme stap voorwaarts in de studie van de grondlegger van de internationaal geprezen Vlaamse schilderkunst. Belangrijk is dat voortaan niet alleen Van Eyck-specialisten een handig instrument cadeau krijgen waarmee het vergelijkend onderzoek op basis van gelijkwaardig en kwalitatief hoogstaand beeldmateriaal objectiever zal verlopen, maar dat ook kunstliefhebbers hun gading zullen vinden in de haarscherpe foto’s die worden aangeboden via een intuïtieve gebruikersinterface met zoomfunctie. Met zijn onvolprezen detailrijkdom leent het oeuvre van van Eyck zich uitstekend voor een online bezoek. Echt revolutionair als je bedenkt dat tot nu toe alleen enkele restaurateurs en museumconservators het uitzonderlijke privilege genoten dat door een microscoop te bestuderen.

En er is nog goed nieuws: in 2019 zullen ook de overige schilderijen van Jan van Eyck en zijn atelier worden onderzocht, gedocumenteerd en op closertovaneyck.kikirpa.be worden aangeboden.