Nieuwe start voor herenhuis Frison

19/01/2018

De Indiase Nupur Tron is de nieuwe eigenares van herenhuis Frison. Ze besloot dit pand, gebouwd door Victor Horta in 1894, te renoveren, met respect voor de originele stijl.

Het huis, aan de Lebeaustraat 37 in de Brusselse Zavelwijk, werd zwaar verminkt in 1955, toen het tot winkelruimte werd verbouwd en de begane grond werd gesloopt om plaats te maken voor een grote etalage. Destijds, en tot in de jaren 1970, keek men al langer neer op de art nouveaustijl. Smalend sprak men van de spaghettistijl; de gebouwen werden tegen grondprijs verkocht.

Merk in de gevel van deze parel van de art nouveau het smeedwerk op, de blauwe steen, witsteen en de slingerende lijnen uit de natuur. Het interieur is nog indrukwekkender, met trapaanzetten, marmer, lambriseringen, schoorstenen, meubilair … en vooral een sublieme glazen gaanderij waardoor het licht tot in het hart van het gebouw kan doordringen.

De asymmetrische bovenverdieping heeft een licht uitstekende erker, doorbroken door een enorme drieledige vensterpartij met gietijzeren zuiltjes die de ijzeren latei schragen. De erkerbasis, in haar voor Victor Horta typische zwierige uitvoering, rust op een stevige kraagsteen en stut een sierlijk balkonnetje.

Bekijk op hier enkele binnen- en buitenaanzichten van het herenhuis Frison en hoe het eruitzag toen het pas was voltooid.