Nieuwe ruimte in Hortamuseum opengesteld

10/03/2022

Het tweede tekenkantoor in het Hortamuseum is sinds kort open voor het publiek. Die nieuwe ruimte informeert over de restauratiecampagnes in het gebouw, meer bepaald de meest recente tot nu toe, die tussen 1989 en 2014 werden uitgevoerd onder leiding van architecte Barbara Van der Wee en Françoise Aubry, de conservatrice van het museum. Een erg geslaagde restauratie, die in 2014 trouwens de Europa Nostraprijs kreeg.

De nieuwe zaal toont in een animatiefilm, in tekeningen, decoratieve elementen en kleurenpaletten, de meest iconische restauraties in het woonhuis-atelier van de vader van de art nouveau. Eerst restauraties uitgevoerd door Horta zelf, sinds de eerste bouwvergunning afgegeven in 1898, tot de verbouwingen in 1906 en 1908. Wanneer de gemeente Sint-Gillis in 1961 het gebouw aankoopt, wordt een eerste restauratiecampagne opgestart onder leiding van Jean Delhaye, leerling en pleitbezorger van het werk van Horta. Merk op dat de art nouveau toen nog maar weinig aanzien had, in die mate dat bepaalde gebouwen gewoon zijn afgebroken, met als treffendste en meest bekritiseerde voorbeeld de sloop van het Volkshuis in 1965.

De laatste restauratie, voltooid in 2004, is het werk van de Belgische architecte Barbara Van der Wee, gespecialiseerd in de restauratie en renovatie van erg waardevolle historische sites. We vermelden nog ’s dat het Hortamuseum als internationale instelling op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat.

Alle praktische info vindt u op de website van het Hortamuseum.