Nieuw boek gedenkt 40 jaar overlijden van Jacques Brel

30/10/2018

Op 9 oktober 1978 overleed Jacques Brel aan de gevolgen van longkanker. Zelden had een Belgische tekstschrijver, componist, dichter en regisseur zoveel succes. Nog altijd gaat de grote Jacques door voor een van de meestervertolkers van het Franse lied. Veertig jaar later onthult een nieuw boek, 'Jacques Brel: le Voyage au Bout de la Vie', ons iets meer over een ander aspect uit zijn leven, namelijk zijn avonturen op de Markiezeneilanden, zijn laatste rustplaats.

Dertien jaar carrière, 25 miljoen verkochte albums wereldwijd en ontelbare hits komen zo bij ons op. Jacques Brel was ongetwijfeld een van de meest begaafde Belgische artiesten. In 1953 debuteert hij in Parijse cabarets. Pas in 1957, na de hongerjaren, komt de grote Jacques tot volle wasdom. Zijn eerste echte succes oogst hij met Quand on n’a que l’amour, waarna zijn hits en platen zich opstapelen. Tien jaar lang leeft Brel alleen voor zijn concerten en in 1967 besluit hij ermee te stoppen, uitgeput.

Enige tijd is hij actief in de film en daarna maakt hij een wereldreis. Hij lijdt aan longkanker en besluit zich op de Markiezeneilanden te vestigen, waar hij zal overlijden. Voor zijn boek zocht Fred Hidalgo getuigenissen van artiesten en verwanten naast foto’s en verhalen uit die levensfase van Brel. De auteur, een ex-journalist, vertelt over de toewijding van Brel voor de eilandbewoners. Hier maakte hij zijn droom van vliegtuigpiloot waar door de lokale bevolking tal van diensten te bewijzen, zoals het transport van levensmiddelen, post en mensen in nood. Kort voor zijn dood vraagt hij op het eiland te worden begraven.

Het boek ambieert een weinig bekende periode uit het leven van de buitengewone artiest te beschrijven.

Nadere info op: http://www.editionsarchipel.com/livre/brel-le-voyage-au-bout-de-la-vie-ed-2018/