Nic Balthazar wint prijs voor beste regie in Montreal

06/09/2016

Everybody Happy, de nieuwe film van Nic Balthazar werd op het Wereldfilmfestival van Montréal bekroond met de prijs voor de beste regie. Everybody happy is Balthazars derde speelfilm en vertelt het verhaal van Ralph Hartman, een succesvolle komiek die een gevecht levert met zijn ergste vijand: zichzelf.

In de film zijn naast Peter Van den Begin als Ralph Hartman onder meer Barbara Sarafian, Josse De Pauw, Jeroen Leenders en Leen Dendievel te zien in de belangrijkste rollen. De soundtrack is van de hand van Henny Vrienten (Doe Maar) en Triggerfinger, de fotografie is van Robrecht Heyvaert (ImageD’Ardennen, Black, Dode hoek). Balthazar schreef zelf het scenario van de film. 

"Een officiële competitie tussen films is iets wat je eigenlijk een beetje onnozel moet vinden", zei Balthazar in een eerste reactie. "Tenzij je een prijs wint. Om de heel flauwe woordspeling te gebruiken: ik ben nogal happy. Dat - zelfs aan de andere kant van de oceaan - mensen blijkbaar hebben begrepen wat we met onze film wilden doen en zeggen. Het komt eigenlijk ook perfect uit. Nu vrijdag openen we het Filmfestival van Oostende, eind deze maand komt de film uit in de zalen, het komt op het juiste moment."

Voor Balthazar was het een bijzonder en blij weerzien met Montréal, het festival en vooral het enthousiaste publiek. In 2007 kreeg hij er voor zijn speelfilmdebuut Ben X de Grote Prijs, de Prix des Amériques, de Prijs van het Publiek én de Prijs van de Oecumenische Jury. Montréal bleek een mooie springplank voor de regisseur en zijn film die aan meer dan 50 landen werd verkocht.

"Montréal is een fantastisch lanceerplatform gebleken voor mijn eerste film. Het zou best heerlijk zijn mocht hetzelfde sprookje zich nogmaals voltrekken. Het was behoorlijk ongelofelijk 9 jaar geleden: eerste film, eerste festival, eerste vertoning aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Dan kom je hier terug en denk je: hetzelfde kan nooit meer gebeuren, maar dan stond ik vanavond terug op dat podium en het was weer een kick."