Naamse steltenlopers worden wereldwijd erkend
Na vele jaren neemt de Unesco steekspelen op stelten op in de lijst van het immaterieel werelderfgoed. Die erkenning moet als muziek in de oren klinken bij onze Naamse steltenlopers, die op het gebied van folklore voortaan tot de absolute wereldtop behoren. Aangezien ze meer dan 600 jaar bestaan, zijn ze een van de oudste groepen steltenlopers ter wereld.
Sinds 1441 maken dergelijke vreedzame steekspelen deel uit van de grote Naamse volksfeesten en tegenwoordig ook van de Feesten van Wallonië. Zo bekampen twee ploegen elkaar: de Mélans, die de oude stad vertegenwoordigen met hun geel-zwarte stelten, en de Avresses, die de nieuwe stad vertegenwoordigen met hun rood-witte stelten. Uiteraard is het de bedoeling om zo veel mogelijk tegenspelers neer te halen, door verschillende methoden: uithalen met de schouder en met de elleboog, steltblokkeringen, kniebuigingen … Net als bij topsport is het overigens een erg grote uitdaging om al die technieken onder de knie te krijgen.
Sinds de 16e eeuw zijn de steekspelen internationaal bekend geraakt en werden ze bijgewoond door de prominenten uit die periode zoals keizer Karel V, Maria van Hongarije, Ferdinand I van Habsburg en nog andere vorsten. Niet alleen de groten der aarde waren aanwezig, sommige mensen kwamen van heinde en verre om de spelen bij te wonen.
Samen met het carnaval in Binche, het garnaalvissen te paard en de Ommegang behoren de spelen nu ook tot ons rijke erfgoed, zoals erkend door de Unesco.