Museum Hof van Busleyden, parel aan de Mechelse kroon

13/03/2020

Begin 16e eeuw verrees in Mechelen een prachtig stadspaleis in vroege renaissance voor geleerde, politicus, diplomaat, humanist en mecenas Hiëronymus van Busleyden. Het heropgebouwde en gerenoveerde Museum Hof van Busleyden is voor veel gidsen een must-see voor Mechelen, én zelfs Vlaanderen

Zoals in de renaissance is de residentie van de grote Mechelaar vandaag opnieuw een plaats waar mensen elkaar ontmoeten, ideeën uitwisselen en waar kunstschatten worden verzameld.

 

Een van de absolute topstukken is het zogeheten Mechels koorboek, dat toebehoorde aan Margareta van Oostenrijk, de landvoogdes van de Habsburgse Nederlanden en de tante van keizer Karel. Het is een van de mooiste en best bewaarde muziekhandschriften (1508-1509), gemaakt in het Mechelse atelier van kopiist, zanger, muzikant, componist en ondernemer Petrus Alamire. De figuur op de openingsminiatuur is waarschijnlijk de jonge Karel V,  met naast hem zijn broer en zussen.

 

Niet te missen vooral zijn de Besloten Hofjes, fraaie retabelkasten met religieuze voorstellingen vervaardigd door de gasthuiszusters augustinessen uit Mechelen in het begin van de 16e eeuw. Ze verzorgden zieken, bejaarden en vingen pelgrims op. Ze leefden zich spiritueel uit in dergelijke als het ware laatmiddeleeuwse poppenkastjes met soms wel 500 kunstige, unieke en erg fragiele artefacten.

 

Daarnaast vallen er nog een 30-tal andere topstukken te bewonderen, wat een bezoek aan Museum Hof van Busleyden meer dan de moeite waard maakt.