Migratiemuseum in Brussel

22/11/2019

In Molenbeek is MigratieMuseumMigration geopend, het eerste Belgische museum dat uitsluitend aan migratie is gewijd.

Zoals Londen en New York mag nu ook Brussel prat gaan op z’n eigen migratiemuseum. Deze nieuwigheid in het Belgische culturele landschap weerspiegelt de hoofdstad, multicultureel en kosmopolitisch.

Op deze diversiteit wilde Loredana Marchi, de directrice van integratiecentrum Foyer, onze aandacht vestigen door de Belgische migratiegeschiedenis sinds 1946 te schetsen. Daartoe zou het project drieledig zijn.

Op de eerste verdieping loopt een tijdbalk. Die geeft aan welke gebeurtenissen belangrijk waren voor de migratiegeschiedenis in ons land. Hier komen de akkoorden tussen België en de Italiaanse, Spaanse, Griekse, Marokkaanse en Turkse regeringen in het kader van de gastarbeid aan bod. Ook het ongeluk in Bois du Cazier en andere belangrijke gebeurtenissen in onze migratiegeschiedenis, zoals de aanvang van het gezinsherenigingsbeleid, komen ter sprake.

Op de tweede verdieping bevindt zich het merkwaardige Van Pijn naar Hoop van kunstenaar Elia Li Gioi, dat een scheepswrak met migranten in Lampedusa voorstelt.

En tot slot kan de bezoeker op allerlei manieren van gedachten wisselen over het immer actuele migratiethema.