Middelheim bij mooiste beeldenparken van Europa

05/09/2016

Het Middelheim beeldenpark wordt door de Britse krant The Guardian opgenomen in het lijstje van de 10 mooiste beeldenparken in Europa. Het park dat in 1950 als een tijdelijke expo werd opgestart, werd een vaste waarde en heeft nu één van de grootste collecties beeldhouwwerken in openlucht ter wereld.

De collectie van het Middelheimmuseum omvat rond de 400 kunstwerken en is het resultaat van meer dan een halve eeuw verzamelen en opbouwen. Topkunstwerken van artiesten van Rodin tot Richard Deacon vinden hun plaats in deze 310 hectare groen in de Antwerpse rand. De werken overspannen de periode van 1900 tot vandaag en brengen een mooi internationaal overzicht van de moderne en hedendaagse kunst. Elk jaar groeit de collectie ook weer een beetje aan.

Meer dan 200 werken staan opgesteld onder statige bomen, langs brede wandelpaden en op uitnodigende grasvelden. De bezoeker kan kennis maken met het oeuvre van grote namen als Auguste Rodin, Rik Wouters, Henry Moore, Juan Muñoz, Carl Andre, Panamarenko, Franz West, Erwin Wurm, Chris Burden, Dan Graham, Ai Weiwei, Roman Signer en vele anderen. De stukken zijn elk op hun manier artistieke hoogtepunten die een bepaalde stroming of evolutie binnen de beeldhouwkunst illustreren.  Een wandeling in het Middelheimpark geeft dan ook een uniek overzicht van meer dan 100 jaar beeldende kunst.

Naast de in het museumpark opgestelde werken, vinden er met grote regelmaat ook bijzondere solo- en groepstentoonstellingen plaats en worden beelden uit de collectie opgevoerd in thematische exposities. Het park op zich is een sterk staaltje landschapskunst.