Michel Van Loo leidt het onderzoek in België in de jaren ‘50

29/04/2021

Zopas is het zesde avonturenalbum verschenen van Michel Van Loo, de beroemde Belgische detective die in 2008 werd bedacht door de Brusselse schrijver Alain Berenboom. Met Michel Van Loo disparaît gaat de lezer in de herfst van 1950 in Henegouwen op spokenjacht.

Eerst denkt Michel Van Loo dat het een grap is, maar hij krijgt amper de tijd van het kasteelleven te genieten voor de moorden en verdwijningen zich opstapelen, tot wanneer de geestenjager zelf verdwijnt.

Na Périls en ce Royaume, Le roi du Congo, La recette du pigeon à l’italienne, La fortune Gutmeyer en L’espion perd la boule duiken we tijdens die onderzoeken in de wisselvalligheden van vlak na de oorlog: een land getekend door de vijandelijkheden, slecht beheerde conflicten en de wondes door de Duitse bezetting, de Koningskwestie, het lot van honderdduizenden Italiaanse arbeiders, het onvermogen om te gaan met de onafhankelijkheidsclaim in de kolonie en de Koude Oorlog.

De schrijver kent de tijd en het land waarin zijn personage leeft heel goed en dompelt de lezer onder in de sfeer van het België van medio 20e eeuw. Voor de ouderen een melancholische trip, voor de jongeren een ontdekkingsreis dankzij een hoop details die de roman een fascinerend realistische toets geven. Met grappige avonturen, tot groot jolijt van de lezer. Met vijftien romans, waaronder de reeks Les enquêtes de Michel Van Loo, is Alain Berenboom een belangrijke naam in de Franstalige literatuur in België.