Maurice Verbaet Center: een uitzonderlijk schrijn voor Belgische naoorlogse kunst

27/06/2018

Hartje Antwerpse agglomeratie herbergt het Maurice Verbaet Center sinds 2011 de belangrijkste verzameling Belgische kunst van na 1945 ooit bijeengebracht in België. Dankzij de passie van de doorgewinterde verzamelaar, Maurice Verbaet, die vanaf begin jaren ’70 artistieke en koopmanskringen begon op te zoeken, het startpunt van wat zou uitgroeien tot een buitengewone collectie van ruim 10.000 kunstwerken.

De artistieke keuze van de Verbaet-collectie ontstond uit een dubbele vaststelling: Belgische kunst, hoe rijk ook, wordt nog onderschat, meer bepaald de naoorlogse periode. De aandacht gaat namelijk vaker uit naar hedendaagse kunst terwijl de kunstenaars uit de jaren ’50, ’60 en ’70, ook wel de Trente Glorieuses genoemd, moeite hebben in het oog te springen.

Maurice Verbaet zal niet rusten voor hij dat heeft geregeld door een geschikte locatie te bemachtigen en een solide structuur uit de grond te stampen. Zo komt het dat al ruim veertig jaar schilderijen, sculpturen en tekeningen van overal in België hun weg vinden naar het 3.000 m² grote Maurice Verbaet Center, gespreid over negen verdiepingen in een postmodern complex. Terloops, tot ze in 2011 verhuisde was de Antwerpse watermaatschappij Antwerpse Waterwerken (AWW) er gevestigd …

Het werk is er permanent of tijdelijk te zien, in het kader van thematentoonstellingen. Onder meer creaties van Willy Anthoons, Vic Gentils, Jo Delahaut, Marc Mendelson, Paul Van Hoeydonck, grote namen onder de Trente Glorieuses. Volgende uitdaging voor de Verbaet-collectie? Tentoonstellingen in het buitenland laten rondreizen om de Belgische kunst internationaal te promoten en aldus haar naamsbekendkeid te vergroten.

Voor nadere info klik hier.