Louvre zet schijnwerper op Belgische kunstenaar Luc Tuymans

30/05/2024

De Belgische kunstenaar Luc Tuymans werd gevraagd om in een van ’s werelds bekendste musea een tijdelijk werk te maken.

Luc Tuymans is als visueel kunstenaar bekend om zijn verkenning van de morele complexiteit en onze relatie met de geschiedenis. Zijn visuele kunst, typisch omschreven als figuratief, was al over de hele wereld te zien. Nu heeft het Louvre hem uitgenodigd om een van de muren te schilderen. 

Het bedoelde kunstwerk heet L’Orphelin (De Wees) en bestaat uit vier schilderingen van een palet dat wordt schoongemaakt. De fresco’s zijn imposant: vijf meter hoog bij vier meter breed. 

Hij is tien dagen aan het werk geweest in de rotonde Valentin de Boulogne, naast de Vlaamse meesters, elke weekdag van 9.00 u. tot 17.00 u. Maar heel wat voorbereidend werk deed hij in zijn atelier in Antwerpen. 

Ook het uittesten en mengen van de verf. Voor het eerst in zijn lange en succesvolle carrière schilderde Tuymans met sneldrogende theaterverf veeleer dan met zijn gebruikelijke olieverf. 

Sneldrogend, dat wel, maar het werk van de gevierde kunstenaar zal de muren van het Louvre niet voor altijd sieren. Na de expo, die loopt tot maart 2025, wordt het overschilderd. 

Proficiat voor deze getalenteerde Belgische visueel kunstenaar met deze monumentale prestatie.