Lichtfront: De 'nooit meer oorlog' fakkel doorgeven aan de volgende generatie

17/10/2014

Op 17 oktober 2014 organiseerde de Provincie West-Vlaanderen het grootse lichtspektakel Lichtfront in het kader van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Het Lichtfront evoceert de frontlijn zoals die tot stand kwam in oktober 1914, na de onderwaterzetting van de IJzervlakte en het luwen van de strijd na de Eerste Slag om Ieper. Langs een traject van 84 kilometer, van Nieuwpoort tot in Ploegsteert, hebben 8500 vrijwilligers de oude frontlijn opgelicht met een fakkel.

Naast deze frontlinie van licht werden op volgende 9 historische locaties monumentale vuurkunstwerken ontwikkeld: het sluizencomplex in Nieuwpoort, de IJzertoren in Diksmuide, de site Drie Grachten in Houthulst, de Duitse Militaire begraafplaats ‘Soldatenfriedhof’ in Langemark, Hill 60 in Ieper, Tyne Cot Cemetery in Passendale, de Pool of Peace (Spanbroekmolenkrater) in Wijtschate, het voetbalveld te Mesen en de Memorial to the Missing in Ploegsteert.

Tijdens het Lichtfront ’14 startte bovendien de projectie van de Namenlijst. Deze lijst bevat de namen van 600.000 slachtoffers die vielen op Belgische bodem. Het gaat om slachtoffers van alle nationaliteiten; zowel burgers als militairen. De Namenlijst wordt als stille hommage geprojecteerd op drie iconische gebouwen in de Westhoek: het Albert-I monument in Nieuwpoort, de IJzertoren in Diksmuide en de Belforttoren in Ieper.

Het Lichtfront is een diep reflectief moment waar de aandacht volledig gaat naar alle slachtoffers van Wereldoorlog I. De herdenking werd bijgewoond door Koning Filip en Koningin Mathilde.

Kroonprinses Elisabeth heeft op het slotstuk van het grootse publieksevenement Lichtfront in Ploegsteert een zelfgeschreven tekst in de drie landstalen voorgelezen. "We zullen hen die hier gevallen zijn nooit vergeten. Het is nu aan ons, aan de jongeren, om de fakkel hoog te houden en net zoals vandaag een lichtfront te vormen", vatte ze het opzet van Lichtfront samen.