Laura Wandel kijkt in Cannes naar het leven op school

08/07/2021

De Belgische 36-jarige regisseuse Laura Wandel neemt in Cannes deel aan de officiële selectie met haar eerste langspeelfilm, Un Monde, in het onderdeel Un Certain Regard. Zeven jaar eerder al dong haar Les Corps étrangers, genomineerd voor de Magritte 2015, naar de Gouden Palm voor Beste Kortfilm.

 

Laura Wandel kreeg haar opleiding op het Institut des Arts de Diffusion (IAD), een Belgische hogeschool voor dramatische kunsten en omroep- en communicatietechnieken in Louvain-la-Neuve. De filmmakers Chantal Akerman, de gebroeders Dardenne en de Iraniër Abbas Kiarostami deden haar haar roeping beseffen.

 

Un Monde, op locatie gedraaid in het Koninklijk Atheneum Andrée Thomas in Vorst, dompelt je onder in het leven op school, gezien door de ogen van een kind. Wanneer de 7-jarige Nora (Maya Vanderbeque) naar het eerste leerjaar gaat, merkt ze dat haar grote broer, Abel (Günter Duret), wordt gepest. Moet ze hun vader (Karim Leklou) waarschuwen om hem te beschermen of haar belofte aan haar broer om te zwijgen, nakomen? Een verscheurende keuze.

 

‘Met die film wilde ik de kracht en de veerkracht van kinderen oproepen door de kijker terug te katapulteren naar zijn schooltijd en de eerste confrontaties met de andere’, vertrouwt de regisseuse ons toe. Un Monde komt in oktober in de zalen.