Lange Jojo, het Belgische icoon bij uitstek, is overleden

02/12/2021

In België was Lange Jojo eregast bij elke feestelijke gelegenheid. Tussen de vele artiesten in ons land stond hij, net zoals Annie Cordy, garant voor een goed humeur. En dat is dé remedie tegen somberheid en saaiheid.

Jean Van Obbergen, zoals zijn echte naam luidt, werd op 6 juli 1936 in Brussel geboren en vertegenwoordigde een zekere Belgische levenshouding: grappig en levenslustig.  Na verschillende andere jobs, begon de artiest eind jaren 70 sfeerliedjes op te voeren. Zo werd het personage van Lange Jojo geboren. Hij was een grappenmaker en had een zwaar Brussels accent waarmee hij onze bondscoach, Raymond Goethals, ver achter zich liet. En nu we het toch over voetbal hebben, laten we het succes van "E viva Mexico" niet vergeten. Sommigen beweren zelfs dat België dankzij hem de halve finales van de Wereldbeker in 1998 haalde. Feit blijft dat wanneer ons team op het balkon van het Brusselse stadhuis verschijnt, het ook een beetje Lange Jojo is die we vieren.

 

Lange Jojo had nog veel andere liedjes op zijn naam staan. Zijn drinkliederen zijn het best bekend: 'On a soif', 'Jules César' en 'La petite bête à bon dieu'. Maar hij was ook de vertolker van voortreffelijke tango's: "Victor le footbaliste" of "Sitting Bull", bijvoorbeeld.

 

Als eerbetoon aan zijn talent en zijn belichaming van het Belg-zijn, werd hij op 11 mei 1998 benoemd tot Ridder in de Leopoldsorde. Op 1 december 2021, op 85-jarige leeftijd, heeft de legende van de Belgische populaire muziek ons verlaten. Vaarwel Jojo, je hebt ons enkele zeer gelukkige momenten doen beleven!