Khadja Nin in jury filmfestival Cannes 2018!

07/05/2018

De Burundese zangeres Khadja Nin zit in de jury van het prestigieuze festival van Cannes, dat van 8 tot 19 mei aan de Croisette plaatsvindt. De artieste, gekozen om haar inzet voor Unicef, sluit aan bij een erg vrouwelijke jury bestaande uit onder anderen de actrices Léa Seydoux en Kristen Steward en de regisseuse Ava DuVernay en voorgezeten door de actrice Cate Blanchett. Van alle bekende juryleden komt zij ook als enige niet uit de filmwereld.

Het grote publiek maakte begin jaren ’90 kennis met Khadja Nin, via het album Ya Pili, met daarop Sambolera mayi son, dat de maanden daarna uitgroeit tot een hit. Met dit nummer, een mengeling tussen pop, Afrikaanse ritmes en latino-Spaanse invloeden, beleefde ze een artistiek hoogtepunt. Daarna gaat ze door voor een van de mooiste Afrikaanse stemmen, zoetgevooisd en onweerstaanbaar. Er volgen nog albums, maar voortaan valt de echtgenote van de Belgische racepiloot Jacky Ickx vooral op met haar humanitaire werk: vaccinatiecampagnes, strijd tegen de honger, schoolbezoek voor meisjes … deze goodwillambassadrice voor Unicef is op alle terreinen actief.

In 2016 reikte de Ligue des Femmes Africaines haar de Prix de l’Action Féminine uit. Ze denkt dat ze haar hebben uitgekozen omdat ze voor ‘een andere kijk’ staat, Afrikaanse is en niet uit de filmwereld komt. Trouwens, wat zou film zijn zonder muziek?

Het aanstaande festival van Cannes wordt voor deze geëngageerde vrouw de kans om de Afrikaanse filmkunst te promoten, hoewel die niet officieel is geselecteerd – alle geselecteerde films zitten nameljk in de categorie ‘Een bepaalde kijk’ …