Jommeke mikt op China

10/12/2018

De Chinezen leren het populaire Vlaamse stripfiguurtje Jommeke steeds beter kennen. Enkele albums zijn al naar het Chinees vertaald en nu zijn er zelfs plannen voor een film.

De creatie van Jef Nys krijgt steeds meer naambekendheid in China. Uitgeverij Ballon Media sloot een overeenkomst om, bij wijze van proef, een 20-tal albums naar het Chinees te vertalen. Die albums verkochten zo snel dat er nu plannen zijn om de bijna 300 albums met de stripheld met het strooien dakje te vertalen.

In Vlaanderen verkoopt de stripreeks ongeveer 1 miljoen exemplaren per jaar. De Chinese uitgeverij Bright Media hoopt die cijfers te overtreffen. Voorlopig gingen er al zo’n 500.000 Chinese albums over de toonbank.

Dat succes inspireerde productiehuis Geronimo om een film te maken over Jommeke. Het is de bedoeling dat het een liveactionfilm wordt met acteurs van vlees en bloed. Voorlopig zijn er nog geen namen van acteurs bekend. Ook over het scenario is er nog niet veel geweten. Wel zal het verhaal zich deels afspelen in China. Het Vlaams Audiovisueel Fonds gaat de productie steunen.

Het zal niet de eerste film zijn waarin Jommeke centraal staat. In 1968 verscheen ‘De schat van de zeerover’,een verfilming van het gelijknamige album. Jef Nys schreef het scenario en zijn zoon kreeg de hoofdrol.

Als alles volgens plan verloopt moet de Jommeke-film van Geronimo in 2021 in de bioscoop verschijnen.