Huizen van Horta op UNESCO-lijst

11/09/2019

Eind 19e eeuw luidt de art nouveau een beslissende ommekeer in de evolutie van de architectuur in. Het huis Tassel (1893), het huis Solvay (1894), het huis Van Eetvelde (1895) en de atelierwoning van Victor Horta zijn er een perfect voorbeeld van. Niet te verwonderen dat die sinds 2000 op de UNESCO-werelderfgoedlijst staan.

Deze stijlrevolutie, ingezet door Horta, wordt gekenmerkt door openheid, gespreid licht, de ingebruikname van staal en glas en het verwerken van golvende lijnen in gebouwen en siervoorwerpen.

Horta’s nauwgezetheid en talent maken van zijn huizen unieke kunstwerken. Van deurklinken tot de kleinste accessoire, niets wordt aan het toeval overgelaten. Hij wilde dat de gebouwen de persoonlijkheid van de eigenaar zouden weerspiegelen en zijn verlangen om architectuur en decoratie als één geheel te zien.

De huizen Tassel en Van Eetvelde zijn voorbeelden van een dubbelwoning, verbonden door een cirkelvormige ruimte onder een glazen koepel, die als wintertuin kan dienen. In het huis Solvay oogt de ruimte feeëriek, door de gekozen kleuren en materialen. In zijn atelierwoning is het trappenhuis de elegante en verfijnde blikvanger. Ook de binnenhuisdecoratie, vloer, muren, siersmeedwerk en meubels zijn zorgvuldig ontworpen en afgestemd op eigen smaak.

Deze woningen zijn dus belangrijke voorbeelden van de art nouveau, die perfect illustreren hoe in die periode de kunst, het denken en de samenleving evolueerden.