Huis Guiette UNESCO-werelderfgoed

19/09/2019

Het volledige œuvre van architect Le Corbusier staat sinds 2016 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst, van universele waarde voor de mensheid.

Charles-Edouard Jeanneret-Gris, bekend als Le Corbusier, was een Frans-Zwitserse architect die behoorde tot de Moderne Beweging. Deze stroming, een mengeling van functionaliteit, zuivere lijnen en nieuwe materialen, is ontstaan na de Eerste Wereldoorlog.

Een mooi voorbeeld van zijn werk is het Antwerpse huis Guiette, gebouwd in 1926 in opdracht van de Antwerpse schilder René Guiette.

De vijf kenmerken van de Moderne Beweging vinden we erin terug: zuilen, daktuin, vrije indeling, bandramen en vrije façade. De smalle en lange bouwkavel is typisch Belgisch. Le Corbusier was genoodzaakt de keuken en het toilet aan de straatzijde in te richten, omdat de schilder op de begane grond wilde wonen en rechtstreeks toegang wilde tot de tuin. De architect hield voorts rekening met andere bijzonderheden, zoals het dakterras en het atelier op twee verdiepingen.

Zelf heeft hij de kleuren voor het interieur gekozen en vanop afstand het schilderwerk gevolgd. De kleuren moeten de muren ofwel beter doen uitkomen, ofwel ze uitvlakken om de compartimentering te breken.