Het vreemde visioen van Monsieur Magritte

28/07/2021

De Belgische schrijfster en regisseuse Nadine Monfils stort zich op het detectivegenre cosy mystery, waar een moord als voorwendsel dient voor een onderzoek door een mannelijke - of vaker vrouwelijke – detective, zoals duidelijk blijkt in de avonturen van Miss Marple en Agatha Raisin. In Nom d’une Pipe! krijgen de bekende surrealistische schilder en zijn echtgenote af te rekenen met een moord, terwijl Magritte die had zien aankomen …

Ze betrekt ons bij een spannend onderzoek, op zoek naar wie een dubbele moord heeft gepleegd, namelijk die op twee vrouwen: Madeleine en kort daarna Rosa. Het begint allemaal wanneer de beroemde schilder, met bolhoed en donker pak, een vreemd visoen krijgt: een jonge vrouw met lang blond haar en bloemenjurk wacht op de tram, rechtstaand naast haar eigen lichaam. De kunstenaar ziet er de roep van het lot in: ‘Deze zaak was als het uitgangspunt van een nieuwe opdracht. Voortaan ging hij, naast schilderen, onderzoeken leiden.’ Zijn vrouw, Georgette, zal hem daarbij helpen en hem perfect bij zijn onderzoek kunnen begeleiden.

 

Maar naast de plot dompelt Nadine Monfils’ roman de lezer onder in de huiselijke wereld van René, door ons over zijn jeugd te vertellen, zijn ontmoeting met Georgette, hun dagelijkse eenvoudige leven. Ze brengt ons heel dichtbij, als een vriend bijna, en laat ons toe in zijn schilderswereld, zijn manies, rituelen terwijl ze hem laat uitleggen hoe zijn schilderijen ontstaan. Ze verzint zelfs een ontmoeting tussen de surrealist en de grote Jacques Brel, ook een sleutelfiguur in het verhaal, op het terras van het stijlvolle Brusselse Metropolehotel. De roman is met zijn talrijke anekdotes, het voor de geest roepen van Brussel, van België met al zijn smaken, ook een lekkere reis op zoek naar geuren van weleer. Na zijn sterk bewogen Brusselse avonturen begeeft het echtpaar zich naar Het Zoute in Knokke voor een welverdiende rust. Helaas blijkt hun vakantie van korte duur, want hun hond Loulou vindt op het strand een lijk bedolven onder het zand. Boeken om in uw reiskoffer te stoppen, op weg naar de kust of de Ardennen, ergens in België of in het buitenland.