Heropening vernieuwde Museum Plantin-Moretus

07/09/2016

Op 30 september 2016 opent het vernieuwde Museum Plantin-Moretus opnieuw de deuren voor het publiek. Een nieuwe inrichting, een nieuw depot en een nieuwe leeszaal : klaar dus voor een nieuw parcours. De gewijzigde opstelling neemt de bezoeker mee in de tijd van Christoffel Plantijn, de oprichter van de drukkerij, en van zijn opvolgers, de Moretussen.

Het museum Plantin-Moretus is de voortzetting van de Officina Plantiniana die in de renaissance en de barok de meest prestigieuze drukkerij en uitgeverij van het 16e eeuwse Europa was en tot op heden bewaard is gebleven. De drukkerij werd in 1555 in Antwerpen opgericht door Christoffel Plantijn (1520-1589). Het museum Plantin-Moretus en het Prentenkabinet staan sinds 2005 op de werelderfgoedlijst van de Unesco, het enige museum ter wereld trouwens dat op deze lijst voorkomt.

Het museum vertelt het verhaal van de drukkunst van de 16e tot de 18e eeuw. Dankzij Christoffel Plantijn en schoonzoon Jan Moretus (1543-1610) en diens opvolgers is de Officina Plantiniana tot 1867 in bedrijf gebleven. Tien jaar later kocht de stad Antwerpen het pand om het in te richten als museum. De rijke collectie kostbare voorwerpen laat zien hoe in deze woning werd geleefd en gewerkt. Het gebouw is een monument dat geschiedenis ademt en waarvan nagenoeg de volledige uitrusting bewaard is gebleven. Zo geeft het museum, waar de oudste drukpersen ter wereld staan, met een weelde aan details en bijzondere elementen een beeld van 300 jaar boekdrukkunst. 

De expansie en de evolutie door de eeuwen heen vielen samen met een tijdperk waarin de wetenschappers in de Nederlanden – het huidige België en Nederland - een grote inbreng hadden in de verankering van het westerse gedachtegoed. De Officina Plantiniana staat dan ook symbool voor de belangrijke culturele stromingen in de westerse wereld.

Een mooie gelegenheid dus om de oudste drukpersen ter wereld in actie te zien, de geur van hout en inkt in te ademen en je te laten meevoeren naar die glorierijke tijd!