Hermann heeft de Grote prijs van Angoulême gewonnen

28/01/2016

De grote prijs van de stad Angoulême, één van de meest prestigieuze prijzen voor de strips, werd uitgereikt aan de Frans-Belgische Hermann.

Hermann, wiens echte naam Hermann Huppen is, werd geboren in 1938 in België waar hij nog steeds woont. Zijn geschiedenis van de strips begint met een publicatie in een scoutstijdschrift. Hij trad vervolgens toe tot het atelier van Greg en begon met de reeks “Bernard Prince”. Hierop volgden de albums van “Comanche”, één van de grootste realistische westerns van de Frans-Belgische strips die in 1990 hernomen zijn door Michel Rouge.

Hij wordt beschouwd als één van de grootste realistische ontwerpers van de Frans-Belgische strips, hij heeft ook een veelheid van genres behandeld. Hij creëerde een solo “Jeremiah”, in 1979, een reeks van post-apocalyptische anticipaties. We danken ook “De torens van Schemerwoude” aan hem, een middeleeuws fresco gelanceerd in 1984 dat het verhaal vertelt van de zoektocht van Aymar de Bois-Maury, vergezeld van zijn trouwe schildknaap Olivier. 

Hermann is eveneens de auteur van one-shots, zoals Missie Vandisandi (1991), Sarajevo-Tango of Maan van de oorlog. Door zijn werk deelt Hermann met ons zijn voorliefde voor aquarel, maar ook een zekere mensenhaat. De auteur heeft het nooit verborgen: hij is op zijn hoede voor de mens: al zijn werk heeft het doel om ons met onze neus in de eigen duisternis te laten duiken.  

Na al op het hoofdpodium te staan de voorbije jaren, won Hermann de 43e Grote prijs van het festival. Hij volgt de auteur van de Japanse manga Katsuhiro Otomo op, de winnaar in 2015 van de prestigieuze prijs. Sinds haar oprichting in 1973, en met een gemiddelde opkomst van 200 000 personen elk jaar, is Angoulême het eerste festival dat gewijd is aan strips in Europa. De jury zal elk jaar een “Fauve d’or” uitreiken aan het beste stripalbum van het jaar.