Guust Flater wordt 60

24/10/2016

Naar aanleiding van de 60 lentes van André Franquins beroemdste personage in 2017 loopt van 7 december tot 10 april 2017 in de openbare bibliotheek van het Centre Pompidou de tentoonstelling Gaston, au-delà de la Gaffe (Guust, de Flater Voorbij).

In z’n bewuste groene truin, met z’n zwarte ragebol, bekend om z’n humor en zijn weergaloze flaters liet Guust Flater, het geesteskind van André Franquin dat op 28 februari 1957 in het blad Robbedoes geboren werd, talloze generaties lachen en dollen met zijn fratsen en zijn geliefde middagdutje op kantoor.

Binnen enkele maanden viert deze ‘werkeloze held’ zijn 60e verjaardag tijdens de tentoonstelling Gaston, au-delà de la Gaffe, die aan hem wordt gewijd van 7 december tot 10 april 2017. Werkeloos? Omdat anders dan zijn vrienden, dan de overige striphelden Guust er alleen maar op uit is tweedracht te zaaien tijdens zijn avonturen én in de krantenpagina’s. Zijn avonturen, verschenen tussen 1957 en 1996 op zowat 900 platen, zijn uniek in de stripwereld.

Op de expo kan de bezoeker Guust, dat personage dat zo dicht bij ons staat, herontdekken aan de hand van originele platen en uitgaven, unieke tekeningen, foto’s en allerlei onuitgegeven grappen, die het ongelooflijke talent van tekenaar André Franquin aantonen. Guust is lang niet zo onnozel als hij lijkt, hij belichaamt de ideeën van zijn schepper. Revolutionair, militant, groene jongen, gek genie, de boodschapper van alles wat onze manier van leven ter discussie stelt. Hij is uitgegroeid tot een echt icoon van de 9e Kunst.

De expo brengt dit innemende personage, dat de veranderingen van de jaren ’50 tot ’70 heeft meegemaakt, voor het voetlicht. Het eerste deel vertelt over de geboorte van Guust en zijn stunts. Het tweede is opgedragen aan de reeks, haar plaats ten tijde van de veranderingen in de jaren ’70 en ’80 en aan de illustere André Franquin. En tot slot schenkt het laatste deel aandacht aan het andere werk van de artiest, zoals Le Trombone illustré en Zwartkijken.