Google digitaliseert historische boekencollecties

28/01/2021

Google gaat wellicht de komende drie jaar meer dan 100.000 oude boeken van de 16e tot de 19e eeuw uit Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en uit Museum Plantin-Moretus in Antwerpen digitaliseren en vrij online zetten.

Alleen publicaties waar geen auteursrecht op rust komen in aanmerking. Maar dan nog gaat het om een aanzienlijke brok uniek erfgoed: 85.000 titels van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en 22.500 van Museum Plantin-Moretus. Een nobel initiatief, want zo zal een wereld van kennis opengaan voor wetenschappers, studenten en bibliofielen. De volledige tekst van de scans wordt snel, gericht en makkelijk doorzoekbaar. Delen van de Gentse universiteitscollectie zijn al gedigitaliseerd door Google.

Niet dat de Erfgoedbibliotheek op dat vlak heeft stilgezeten. Integendeel, zelf is ze een tiental jaar geleden er ook mee begonnen, in een klein atelier. Maar de amper enkele duizenden gedigitaliseerde exemplaren wegen uiteraard niet op tegen de ruim 100.000 die Google onder handen gaat nemen. Elke zes weken verlaat een beveiligd transport van 5.000 stuks, na controle op eventuele beschadigingen, de bibliotheek. Samen met de originelen komt een ingescande kopie van het geheim gehouden digitalisatiecentrum van Google zes weken later terug naar Antwerpen.  Google zet de documenten online op Google Books.