"Girl" van de Belg Lukas Dhont genomineerd voor een Golden Globe

21/12/2018

Het is de ultieme beloning voor Lukas Dhont: zijn eerste langspeelfilm "Girl" sleept een Golden Globe-nominatie in de wacht in de categorie niet-Engelstalige film.

Dhont is met deze nominatie niet aan zijn proefstuk toe. Zo ging "Girl" in 2018 in première in de sectie Un Certain Regard van het filmfestival van Cannes. Op datzelfde festival ging de film aan de haal met de Caméra d'or, de Queer Palm én de prijs voor de beste acteerprestatie voor Victor Polster. De laatste nominatie die aan het lijstje toegevoegd mag worden, is die voor de Golden Globes, die worden uitgereikt door de leden van de Hollywood Foreign Press Association. Samen met de Oscars zijn het de meest prestigieuze prijzen uit de filmindustrie. De prijsuitreikingsceremonie vindt plaats op 6 januari. "Het is een grote eer om in het gezelschap te mogen zijn van zo’n fantastische filmmakers", vertrouwde een enthousiaste Lukas Dhont het Vlaams Audiovisueel Fonds toe. 

"Girl" vertelt het verhaal van de vijftienjarige Lara, die droomt van een carrière als ballerina en - vooral - van een leven als vrouw, want ze werd geboren als man. Met de steun van haar vader start Lara met een ingrijpende hormonenkuur in afwachting van haar operatie. De resultaten van de behandeling blijven echter uit en stellen Lara’s geduld op de proef. Ze heeft het steeds moeilijker met haar mannelijke geslachtsorgaan dat ze op alle mogelijke manieren probeert te vergeten.

De film valt vooral in de smaak omdat hij een diepgaande betekenis heeft en zich niet zozeer toespitst op een klassieke plot. Dhont toont het dagelijkse en gewone leven van zijn hoofdrolspeelster door intieme gezinsmomenten en de band tussen een vader en zijn kinderen in beeld te brengen. En dat zorgt er nu net voor dat de droom van Lara zo geloofwaardig is, zo juist aanvoelt.

Daarnaast is er ook een andere Belgische nominatie voor de Golden Globes: "Beautiful Boy", de eerste Hollywoodfilm van regisseur Felix Van Groeningen. De acteur Timothée Chalamet is genomineerd in de categorie beste mannelijke bijrol.