Facelift voor leukste museum van het land: Speelgoedmuseum Mechelen
Na 42 jaar is het Speelgoedmuseum Mechelen verhuisd. Op zijn nieuwe locatie in de stad is het accent deels verschoven van het klassieke kijken naar speelgoed in vitrinekasten naar actief ontdekken, beleven en zelf spelen. Plezier voor jong én oud gegarandeerd!

Wie nog nooit in Speelgoedmuseum Mechelen is geweest, weet waar naartoe. De vaste tentoonstelling omvat een zorgvuldig geselecteerde prachtige erfgoedcollectie waarmee generaties bij ons van de middeleeuwen tot de 21e eeuw hebben gespeeld of dat nog altijd doen. U krijgt uitvoerig uitleg over alle aspecten van het thema. Maar voortaan trekt het museum ook de (speel)kaart van de interactiviteit. Spelenderwijs bijleren door naast te kijken en te luisteren zelf te ervaren. Een hypermoderne insteek die tal van bezoekers ongetwijfeld zullen appreciëren. Via informatieschermen en uw persoonlijke bandje duikt u halsoverkop in het gebeuren. Laat bijvoorbeeld Rubiks kubus zichzelf voorstellen. Oefen uw eigen speelvaardigheden. Of waarom zich in het paskamertje niet verkleden als de politieagent uit de vitrinekast?
Aan klassiekers in allerlei vormen, formaten en kleuren geen gebrek. Welke spellen van hout, bot, blik, brons, zilver, glas, stof, porselein of plastic vindt u terug in de opstelling? Wellicht ballen, vliegers, hobbelpaarden, bromtollen, sprookjesfiguren, beren en andere knuffels, poppen voor de meisjes en auto’s, tinnen soldaten, cowboys en indianen voor de jongens, boerderijdieren, kanonnen en ander speelgoed met of zonder mechaniek … Of welke gezelschapsspelen? Ganzenbord, vlooienspel, domino, sjoelen, mens-erger-je-niet … Als uitsmijter vind ik een potje blikgooien heel leuk. Opgelet: het is wel de bedoeling dat u met de bal naar de stapel blikken mikt en niet naar het hoofd van een medespeler als u bijvoorbeeld erg geërgerd bent geraakt na een spel mens-erger-je-niet.