Europese literatuurprijs voor Nathalie Skowronek

03/06/2020

De literatuurprijs 2020 van de Europese Unie ging naar de jonge Belgische schrijfster Nathalie Showronek voor La carte des regrets.

De literatuurprijs van de EU wordt georganiseerd door een consortium van onder andere de European Writers’ Council, de Europese federatie van auteurs en vertalers, en de koepel van uitgeversverenigingen. Elk land stelt een vakjury aan om een nationale laureaat aan te wijzen op basis van gemeenschappelijke criteria. 

De prijs wil vooral opkomend literair talent in de Europese Unie bekronen en promoten. Er namen dit jaar dertien landen deel. Voor België werd Nathalie Showronek geselecteerd, een jonge Brusselse die al aan haar vierde roman toe is. 

Na Karen et moi, Max, en apparence en Un monde sur mesure bewijst nu haar recentste boek, La carte des regrets, begin dit jaar gepubliceerd bij Grasset, haar grote talent. Haar bitterzoete roman voert twee mannen op die zich bezinnen na de dood van de vrouw die ze beiden liefhadden. Het plot ontvouwt zich rond deze zelfbespiegeling van de echtgenoot en de 

vriend over de redenen voor het overlijden van de beroemde uitgeefster. Gaat het om zelfmoord, moord of gewoon om een toevallige dood?