Europa juicht digitale beeldverwerking van Van Eycks werk toe

07/02/2020

Dankzij het VERONA-project (Van Eyck Research in OpeN Access), gefinancierd door Federaal Wetenschapsbeleid, kan je voortaan alle schilderijen en de unieke miniaturen van de Vlaamse schilder in hoge resolutie online bekijken.

Spectaculaire digitale technieken, ontwikkeld door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK), maken het mogelijk het werk van de meester voortaan in al zijn details te bewonderen.

Dit technologische hoogstandje won de Europa Nostra-Prijs 2019. Volgens algemeen directeur ad interim Hilde De Clercq ‘moeten we bijzonder trots zijn dat de uitzonderlijke waarde van dit project deze prestigieuze prijs kreeg. Het initiatief wijst op de mogelijkheden van open data en weerspiegelt de inspanningen van het KIK om onze documentatie en de resultaten van ons onderzoek open te stellen voor het grote publiek.’

Naast werk dat gewoonlijk in Gent hangt, de stad die een jaar lang hulde brengt aan Van Eyck kan je ook Heilige Franciscus ontvangt de Stigmata bewonderen, tentoongesteld in Turijn, of Kruisiging, in Venetië, of twee panelen van een altaarstuk in New York. Je zet een hypermoderne kijker op waarmee je steeds dieper kunt inzoomen.

Op Closer to Van Eyck kan je zowat alle werken vrij toegankelijk bekijken.