En toen schiep Hergé Kuifje

18/01/2019

'Kuifje in het land van de Sovjets' is het eerste album van de stripreeks De Avonturen van Kuifje, gemaakt door de Belgische tekenaar Hergé, pseudoniem van Georges Rémy. Het verhaal verscheen tussen 10 januari 1929 en 8 mei 1930 eerst in 'Le Petit Vingtième', en in september 1930 als album. Het is dus 90 jaar geleden dat de jonge reporter, met aan zijn zijde zijn maagdelijk witte fox, zijn eerste publieke optreden maakte in de jongerenbijlage van de conservatieve katholieke krant 'Le Vingtième Siècle'.

Het is een werk in opdracht van zijn hoofdredacteur, abt Norbert Wallez, die Hergé als referentiedocument en inspiratiebron Moscou sans Voiles geeft. Dat boek werd geschreven door Joseph Douillet, Belgisch oud-consul in Rusland, waar hij 35 jaar van zijn leven doorbracht (van 1891 tot 1926), waarvan een deel als gevangene van de GPOe (de staatspolitie), tussen 1925 en 1926. Hij puurt er een strip van een flinterdunne anticommunistische visie uit, maar buitengewone personages zagen het licht.

In totaal zijn er wereldwijd 250 miljoen exemplaren verkocht, waarvan 128 miljoen in het Frans. En hoewel het laatste album, Kuifje en de Picaro’s, al in 1976 uitkwam, gaan er jaarlijks nog altijd 3 à 4 miljoen stuks over de toonbank. Alle generaties kennen de jonge Belgische reporter, vooral de volwassenen blijven het meest gehecht aan dit personage, dat hun kindertijd heeft gekleurd. Bekijk ook deze pagina voor een biografie van Hergé.