En jullie favoriete Belgische auteurs zijn …

21/12/2020

De Belgische literatuur is zeer rijk en het zou daarom vrij kort door de bocht zijn om slechts één auteur te huldigen. Er zijn namelijk zoveel verschillende genres. Dit zijn de resultaten van onze bevraging.

Als je je eens aan een roman van een Franstalige Belgische auteur wil wagen, dan is Amélie Nothomb een aanrader. Zij behaalt bij de Franstalige auteurs de eerste plaats in onze bevraging. Amélie Nothomb, de dochter van een diplomaat, heeft een bijzondere persoonlijkheid, een vlotte en tegelijk aangrijpende pen en is al in veertig talen vertaald. Georges Simenon, bekend voor zijn politieromans, en Hergé, de geestelijke vader van Kuifje, de onvermoeibare reporter, belanden op de tweede en derde plaats.

Aan Nederlandstalige kant verovert Stefan Hertmans de eerste plaats. Hij is tegelijk dichter en kritisch romanschrijver. Zijn oorlogsdrama’s, die in verschillende talen zijn vertaald, zijn de wereld rondgegaan. Hugo Claus volgt Hertmans op de voet: Claus is net zoals Hertmans een schrijver die van vele stijlen thuis is. Hij schreef meer dan 150 werken waaronder het onvergetelijke ‘Verdriet van België’. En op de derde plaats staat de jonge schrijfster Lieze Spit, van wie de eerste roman ‘Het Smelt’ insloeg als een bom in de literaire wereld.

Jullie hebben zoveel auteurs genomineerd dat we ze moeilijk allemaal kunnen vermelden. We zetten de auteurs met de meeste nominaties nog even op een rijtje: André Franquin, Armel Job, David Van Reybrouck, Dimitri Verhulst, Emile Verhaeren, Ernest Claes, Françoise Mallet-Joris, Hendrik Conscience, Jacqueline Harpman, Jean Van Hamme, Jef Geeraerts, Maurice Carême, Maurice Maeterlinck, Pascale Seys, Peyo, Philippe Geluck, Pieter Aspe, Thomas Gunzig, Willem Elsschot.

Genoeg om lange winteravonden mee door te brengen dus.

Nog eens bedankt dat jullie zo talrijk hebben deelgenomen en veel leesplezier!