Einde van het festivalseizoen in België

21/09/2022

September betekent het einde van de zomer, maar in België is het ook het einde van een ander seizoen: het festivalseizoen.

Hoewel veel mensen aan België denken als het land van friet, bier, chocolade en wafels, heeft het land net zoveel te bieden als het gaat om muziekfestivals. Ze zijn er in alle soorten en maten, en gemeten in vierkante kilometers heeft België meer festivals per inwoner dan waar ook ter wereld.

Inderdaad, België heeft nog meer festivals dan alleen Tomorrowland, waarvan de jongste editie 600.000 bezoekers uit meer dan 200 landen aantrok. Van Rock Werchter en Pukkelpop in Vlaanderen tot Dour en Les Ardentes in Wallonië, de festivals zijn een onmisbaar element van de Belgische zomer geworden.

Je vraagt je misschien af hoe het zit met festivals voor wie niet van EDM (Electronic Dance Music) of rock houdt. Als u zo iemand bent, geen vrees! België heeft jazztalent als Aka Moon, Toots Thielemans en Django Reinhardt (om maar niet te spreken over de Belg die de saxofoon uitvond), en heeft uitstekende jazzfestivals, zoals Gent Jazz, Jazz Middelheim en Djangofollies.

Als u meer van klassieke muziek houdt, hebben de radiozenders Klara en Musiq3 elk hun eigen festival, en er bestaan talloze familievriendelijke muziekevenementen, vaak in een prestigieus kader.

Maar het zijn niet enkel festivals die muzikanten naar België lokken. Ons land is een must op de tourlijsten van veel grote bands, van de Rolling Stones tot Ed Sheeran en Coldplay. Het zou zelfs zomaar kunnen dat u Mick Jagger tegenkomt in de straten van Brussel!