Eerste Belg die ooit Mickey Mouse tekent

13/11/2019

De Gentse striptekenaar Pieter De Poortere is een dolgelukkig en apetrots man. De bekende Franse uitgever van beeldverhalen Glénat heeft hem gevraagd het wereldberoemde Disney-icoon Mickey Mouse onder handen te nemen in een strip, als eerste Belg ooit.

Toen Pieter De Poortere pas begon met tekenen was Mickey Mouse niet uit zijn buurt weg te slaan. Stapels Mickey Mousebladen uit de jaren ’50 lagen er naast zijn bureau en Disneyfilms bekeek hij bij de vleet. Kan je nagaan hoe gretig hij inging op het prestigieuze aanbod om dit pientere en eeuwig jonge figuurtje op zijn manier te verstrippen. Daarmee sloot hij aan bij negen andere grote namen uit het wereldje.

Al zou je denken van niet, het was geen sinecure om Mickeys oren en neus trefzeker weer te geven en hem via gezichtsuitdrukkingen op de gewenste manier te laten communiceren in een tekstloze strip. Daarbij legde de creatief directeur van Disney in Amerika heel strikte normen vast en wilde hij over alles zijn zegen geven. Zo is geweld volledig uit den boze. Pas versie drie van Pieters scenario werd aanvaard. Toch vindt de tekenaar zijn eigenheid terug in de intelligente en vindingrijke Super Mickey en heeft hij veel plezier beleefd aan het werk.

Pieter De Poortere maakt zijn creaties nog op de ouderwetse manier. Een tijdrovend proces, want in het begin komt hij amper aan één bladzijde per dag. Photoshop gebruikt hij alleen om foutjes weg te werken.

En zo wordt Mickey Mouse dus een beetje Belg.