Een Belgische film Hitchcock waard

09/02/2021

Duelles, de Belgische film uit 2018 die bekroond werd met negen Magritte-prijzen, viel meteen op in Hollywood. Ze gaan er een Amerikaanse versie van maken, met Jessica Chastain en Ann Hathaway in de hoofdrollen.

Deze langspeler verbeeldt de enigszins vergeten wapenspreuk van België, Eendracht Maakt Macht. Zo komt de regisseur, Olivier Masset-Depasse, uit de regio Charleroi, is een van de hoofdrolspeelsters, Veerle Baetens, Vlaamse en haar tegenspeelster, Anne Coesens, afkomstig uit de hoofdstad. Het verhaal is gebaseerd op de psychologische thriller Derrière la Haine van de Brusselse romanschrijfster Barbara Abel. Hij is grotendeels opgenomen rond de heuvel Cointe, vanwaar men uitkijkt over Luik.

 

Twee erg gelijkende gezinnen wonen elk in een villa naast elkaar in een groene Brusselse gemeente. We schrijven begin jaren ’60. De mannen werken buitenshuis, de vrouwen thuis, beide koppels hebben elk een zoontje dat op dezelfde school zit. In de eerste scènes zien we twee éénkindgezinnen die als de beste vrienden samenleven, tot wanneer een drama deze harmonie verstoort: een van de jongens valt uit het raam van zijn kamer en komt daarbij om.  Schuldgevoelens en elkaar nazetten gaan crescendo hand in hand en monden uit in paranoia en waanzin, zelfmoord en uiteindelijk moord. De sterke vertolkingen, de uitgekiende decors, de prachtige beelden en de spitsvondige plot maken de prent de moeite waard.