Duizend bommen en granaten: de geheimen van Molensloot!

24/08/2016

Kuifje-liefhebbers kunnen tegenwoordig in de huid kruipen van hun favoriete stripheld dankzij de blijvende tentoonstelling ‘de geheimen van Molensloot’ in het Franse kasteel Cheverny. Het Loire kasteel diende immers als inspiratiebron voor de creatie van het kasteel van Molensloot, de officiële woonst van Kuifje, kapitein Haddock, professor Zonnebloem en hun trouwe butler Nestor.

Miljoenen lezers zijn opgegroeid met  de strips over de avonturen van Kuifje en zijn bont gezelschap. Fans van het eerste uur kunnen in het Frans kasteel een aantal gebeurtenissen herbeleven zoals: de ontdekkingsreis van Kuifje doorheen de verschillende ruimtes, de beruchte en chaotische invasie van prins Abdullah en de uitvinding van de Supercolor-Trifonar. Bezoekers krijgen ook de gelegenheid om de slaapkamer van Kuifje te ontdekken.

Voor de creatie van het kasteel van Molensloot vond Hergé inspiratie bij het luisterrijke kasteel van Cheverny. Het kasteel werd in de 17de eeuw opgetrokken door  Henri Hurault, luitenant-generaal en schatbewaarder van koning Lodewijk XIII. Tot op de dag van vandaag wordt het kasteel bewoond door zijn afstammelingen.

De Belgische striptekenaar liet evenwel twee zijvleugels van het authentieke kasteel weg aangezien hij vond dat het kasteel te breed was. De fictieve naam Molensloot (Moulinsart) is afkomstig van het Waalse dorpje Sart-Moulin, maar dan omgekeerd.