Drie Belgische actrices in de race voor een César

12/02/2021

Drie Belgische actrices, Virginie Efira, Yolande Moreau en Emilie Dequenne, de laatste twee voor beste bijrol, zijn door de Académie des César  genomineerd voor de editie 2021. De leden kunnen nog tot 12 maart de winnaars van de meest prestigieuze Franse filmprijzen kiezen. De uitreikingsplechtigheid vindt dezelfde avond plaats in de Olympia.

Viriginie Efira spat zowat van het scherm in Adieu les cons, een burleske komedie van Albert Dupontel. Ze vertolkt Suze Trapet, een veertiger die op zoek gaat naar de zoon waarvan ze vijftien jaar eerder in het geheim is bevallen, wanneer ze verneemt dat ze nog maar enkele maanden te leven heeft. Toevallig ontmoet ze een depressieve informaticus en een blinde archivaris die haar helpen bij haar zoektocht.

 

Yolande Moreau maakt kans in La bonne épouse, een komedie van Martin Provost. Onze landgenote speelt de dromerige en schoonzus en  kooklerarers met het gestaalde karakter van onderwijzeres in een huishoudschool, Paulette Van Der Beck (Juliette Binoche). Aan de haard staan en zich zonder morren voegen naar de huwelijksplichten waren de twee pijlers in haar opvoeding, maar deze zekerheden wankelen wanneer ze weduwe wordt en blut is.

 

Tot slot Emilie Dequenne. Zij speelt in Les choses qu'on dit, les choses qu'on fait van Emmanuel Mouret, beschouwd als het meesterwerk van de filmmaker uit Marseille. In deze serene prent, tegelijk romantisch drama en komedie in de trant van Marivaux, beschouwt Mouret met zachte blik en fantasie zijn hele wereldje dat draait om verlangen en genot, in springerige ellipsen, zodat de avontuurtjes zeker niets aan kracht verliezen.