Decoratiekunst gezien door Victor Horta

31/08/2020

Het Hortamuseum wijdt het gerenoveerde tekenatelier in en stelt mooie tekeningen voor stoffen en behangpapier tentoon. Gelijktijdig loopt er tot 27 september as. een tentoonstelling over decoratiekunst.

 

In 1898 koopt de vader van de art nouveau, Victor Horta, inmiddels rijk geworden dankzij talrijke opdrachten, twee kavels in de Amerikaansestraat (huidige nummers 23 en 25) in Sint-Gillis om er zijn privéwoning en een atelier te bouwen. Met de bedoeling de noodlottige verstedelijking te stoppen ontwerpt de meester het huis als een toevluchtsoord op maat van de opdrachtgever. Levensruimte tussen kostbare werken en zeldzame voorwerpen, waar decoratie, meubilair en de binnenhuisverzorging even belangrijk zijn als het gebouw zelf.

Behangpapier maakt daar uiteraard deel van uit. Op deze tentoonstelling ontdekt de bezoeker de rijkgeschakeerde wanddecoratie. Ruim 80 tekeningen, waarvan 61 afkomstig uit heel Europa, komen aan bod. Zo kan men werk bewonderen van William Morris, Henri van de Velde, Josef Hoffmann en Charles Mackintosh, de voorloper van het modernisme.

Alle nadere praktische info staat op: http://www.hortamuseum.be/nl/info