De parel van Doornik

26/07/2019

België heeft tal van wondermooie kerken en kathedralen. Een daarvan is ongetwijfeld de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Doornik. Met een hoogte van maar liefst 83 meter valt dit juweeltje niet meer weg te denken uit de Belgische skyline.

Vanaf begin 12e eeuw verrees in Doornik de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Het is het enige religieuze bouwwerk in België dat als kathedraal werd opgetrokken. Vandaar zijn statige karakter.

Opmerkzame bezoekers herkennen terecht meerdere bouwstijlen, tot stand gekomen in drie verschillende stadia. Het driebeukige Romaanse schip is het oudst en had een enorme invloed op latere monumenten in diezelfde stijl. Dan volgden de vier hoektorens en het transept. Ten slotte deed de gotiek haar intrede, zoals blijkt uit het koor. De unieke stijl van deze erfgoedparel werd opgepikt in heel Europa en zou later als inspiratie dienen voor de dom van Utrecht.

Door de eeuwen heen vonden grote Belgische kunstwerken er een onderkomen. Met name het magistrale De Bevrijding van de Geesten uit het Vagevuur van Pieter Paul Rubens uit 1635, dat tijdens de Franse Revolutie werd gestolen. In de schatkamer kan je kostbare stukken bewonderen, zoals het oudste wandtapijt van België, een collectie goudsmeedwerk, liturgische kledij en de mantel van Keizer Karel. Het kroonjuweel daar is echter de reliekschijn van Onze-Lieve-Vrouw, een van de Zeven Wonderen van België. Een echte must-see.

Het mag niet verbazen dat UNESCO de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in 2000 tot Werelderfgoed uitriep. Sinds 2018 is de renovatie bovendien achter de rug en laat ze zich weer in haar volle glorie bewonderen. Een tip: bezoek Doornik op de tweede zondag van september. Dan gaat de grote processie van Onze-Lieve-Vrouw-der-Zieken, met alle kunstschatten uit de kathedraal, uit om te herdenken dat in 1092 de stad werd bevrijd van de pest.