De Ommegang op de UNESCO Erfgoedlijst

13/12/2019

We keken er reikhalzend naar uit, de Brusselse folkloristische processie die in juli op de Grote Markt plaatsvindt wordt nu door UNESCO erkend als immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid.

Dit levend schilderij toont de aankomst in 1549 van Keizer Karel en zijn zoon Filip in Brussel. Deze stoet telt vandaag de dag bijna 1400 extra deelnemers, waaraan nog een veertigtal folkloristische groepen moeten worden toegevoegd. Op de Grote Markt duiken acteurs en toeschouwers in de Renaissance met een vakkundig georkestreerde scenografie, oude kostuums, steltlopers, kruisboogschutters en andere bedrijven.

De vrijwilligers die oprukken zijn grotendeels afstammelingen van de families van brouwers, wevers, handelaars, bourgeoisie en edelen uit die tijd. Dit maakt de Ommegang uniek en geeft het een ware menselijke dimensie.

De kandidatuur, die door het Brussels Gewest namens België werd ingediend, werd met succes afgesloten na een vergadering van de 14e zitting van het Comité voor het immaterieel erfgoed van de UNESCO in Bogota. De commissie van deskundigen die de zaak heeft bestudeerd, benadrukte dat de Ommegang de lokale identiteit en de sociale banden tussen de inwoners van de stad versterkt.

Zoals Paul Le Grand, voorzitter van Ommegang Brussels Events, in een persbericht vertelt: "Aangezien de figuranten van Ommegang afkomstig zijn uit het Noorden, Brussel en het Zuiden van het land, krijgt ons nationale motto "Eendracht maakt macht" hier zijn volle betekenis".