De Kat van Geluck krijgt eigen museum in Brussel

04/12/2018

Het is officieel: de bekendste kat uit de Belgische stripwereld krijgt in 2023 zijn eigen Chat Cartoon Museum. De Kat, bedacht door Philippe Geluck, heeft sinds zijn geboorte in 1983 naam gemaakt in de wereld van de humorstrips. Hij pakte het publiek in, nu eens met een klauw, dan weer met wat gefilosofeer …

Het Chat Cartoon Museum komt in de Koningsstraat 6, hartje Brussel, ingang via de Cour des Lions van het BIP. Het museum moet de site, nu al ingenomen door de permanente expo experience.brussels, de zetel van visit.brussels en een interactieve maquette van het gewest, extra cachet geven. Het project was al enkele jaren geleden aangekondigd en is nu door Brussels minister-president, Rudi Vervoort, en Philippe Geluck goedgekeurd tijdens de ondertekening van een partnerschapsovereenkomst.

Er komt een gebouw van 4.000 m² met zeven verdiepingen ingedeeld in drie zones: de eerste belicht de kat door de eeuwen heen, de tweede de kat in grappige tekeningen en de derde uiteraard het stripfiguurtje De Kat. Ook gevestigde en aanstormende humortekenaars krijgen ruim aandacht in tijdelijke expo’s van zes maanden.

21 titels en 14 miljoen verkochte albums en boeken later maakt Philippe Geluck met dit museum andermaal een droom waar. De permanente tentoonstelling zal bestaan uit schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerk van De Kat, afgestaan door de auteur.