De hort op met Horta

22/12/2017

Wie het leven en werk van Victor Horta wilt (her)ontdekken, moet in 2018 in Brussel zijn. Het ganse jaar door organiseert ‘Horta Inside Out’ een waaier aan tentoonstellingen, conferenties, lezingen en geleide wandelingen rond de architect.

Victor Horta sierde Brussel met tal van art-nouveaugebouwen en de stad wilt dit erfgoed nog meer onder de aandacht brengen. In een aantal van deze gebouwen kunt u terecht voor tentoonstellingen, onder meer in het Stripmuseum (de voormalige Magasins Waucquez), het Hortamuseum in Sint-Gillis, de woning Autrique in Schaarbeek en het Jubelparkmuseum, waar onlangs een nieuwe zaal opende met het volledig gerestaureerde winkelinterieur van de juwelierszaak Wolfers Frères.

Een goed startpunt is de tentoonstelling Naar de bronnen van de art nouveau (van 15 januari tot 31 december 2018) in het museum van de CIVA-Stichting in Elsene. Die geeft een algemene inleiding tot het werk van Horta door een voorstelling van zijn belangrijkste werken in Brussel. Diezelfde stichting organiseert elke zomer de tentoonstelling Unbuilt Brussels, rond nooit gerealiseerde architecturale en urbanistische projecten. Dit jaar staan de plannen van Horta centraal voor de reconstructie van het gebied tussen het Paleis voor Schone kunsten en het Centraal Station, en het Congopaviljoen voor de Wereldtentoonstelling van Parijs in 1900.

Daarnaast lopen er nog andere tijdelijke tentoonstellingen, zoals in het Tempeltje van de Menselijke Driften, het eerste architectonische werk van Horta, en in het Paleis voor Schone Kunsten.

In maart vindt het Brussels Art Nouveau & Art Deco Festival 2018 plaats, met als thema ‘de verborgen schatten van en focus op Victor Horta’. Festival Artonov, in oktober, belicht dan weer de band van Horta met de vrijmetselarij.

Het volledige overzicht van de activiteiten vindt u op https://visit.brussels/nl/lists/horta-inside-out.