De Brusselse droom van Peeters en Schuiten

17/11/2021

Het nieuwe album van Benoît Peeters en François Schuiten, Brussel, Hoofdstad der Dromen, is zopas verschenen. De auteurs hebben hun faam grotendeels te danken aan de cyclus De Duistere Steden, en vooral aan Brüsel, hun album dat een futuristische kijk geeft op de Belgische hoofdstad. Ze brengen opnieuw een mooi boek uit, een soort dromerige wandelgids die ons uitnodigt een stad met velerlei charmes te (her)ontdekken.

Nu gaat het erom Brussel van haar beste kant te laten zien. De auteurs richten de schijnwerpers op opmerkelijke architectuur: het Stockletpaleis, het Volkshuis, het Justitiepaleis, het Atomium, de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen of het Autriquehuis. Ze schetsen gebeurtenissen die het straatbeeld hebben gewijzigd: de overwelving van de Zenne of Expo ’58 en opmerkelijke Brusselse prominenten; Victor Horta, Henry Van de Velde, Karel Buls … die hun stempel op de stad hebben gedrukt. Op die manier ontdekt de lezer bekende of intiemer hoekjes en gebouwen die een omweg waard zijn, want zoals Benoît Peeters zegt: ‘Deze stad vraagt haar het beste van zichzelf te geven, op zoek te gaan naar die verborgen parels.’

 

In het album zijn tal van zeldzame tekeningen van Schuiten bijeengebracht waarvan er veel nooit eerder waren gepubliceerd. Peeters schreef er een originele begeleidende tekst bij, die altijd gebaseerd is op echte en gedocumenteerde verhalen. Hij heeft zijn werk met een verzameling citaten doorspekt, wat een levendig beeld ophangt van het 19e- en 20e-eeuwse Brussel. Het is geen strip in de strikte zin van het woord, maar veeleer een subjectieve kijk op Brussel.