Cultgroep Front 242 viert 40-jarig bestaan

14/07/2022

De Belgische grondleggers van de elektronische muziek waren begin jaren ’80 een fenomeen in het undergroundmilieu. Nu vieren ze hun verjaardag met een wereldtournee.

In 1981 storten vier jongeren uit Aarschot en Brussel zich op de muziek, terwijl geen van hen echt muzikant is. Met de eerste synthesizers en andere ritmeboxen wordt de basis gelegd van deze industriële muziek, waarvan zij voorlopers zijn. Daniel Bressanutti, Patrick Codenys, Jean-Luc De Meyer en Dirk Bergen (later Richard Jonckheere) munten de naam Electronic Body Music voor hun bepaald gespierde nieuwe muziekstijl.

Kaalgeschoren koppen, donkere brillen, militaire uniformen: ze kiezen duidelijk en bewust voor de provocatie door hun aanklacht tegen en inbreuk op de maatschappij, zonder evenwel ooit politiek af te glijden naar extreme opvattingen.

De mythische groep brengt in totaal acht albums uit. De Britse krant The Guardian noemt hem ‘de meest invloedrijke Belgische groep sinds Jacques Brel’, zo revolutionair klonk destijds zijn muziek die bijna uitsluitend als een geluidscollage aaneen is geplakt.

In de jaren ’80 treedt Front 242 vaak op in het voorprogramma van de megaconcerten van Depeche Mode en zijn originele clips lopen constant op muziekzender MTV. De volgende decennia houdt de groep zich meer op de achtergrond, maar wel blijft hij regelmatig optreden.

Noteer in uw agenda een van de 49 concerten van Front 242 in Europa of de Verenigde Staten!