Césars voor de Belgen ?

15/02/2022

Dit jaar is het César-firmament opnieuw bezaaid met Belgische filmsterren.

Eerst en vooral het 15-voudig genomineerde Illusions perdues, een bewerking van de roman van Balzac waarin Cécile de France meedingt naar de César voor beste bijrol en de jonge Salomé Dewaels kans maakt om beste vrouwelijke belofte te worden. De Belgische cameraregisseur Christophe Beaucarne is genomineerd in de categorie beste cinematografie.

Les Intranquilles van de Belgische regisseur Joachim Lafosse valt op door zijn twee hoofdrolspelers, de Franse Damien Bonnard en Leïla Bekthi, die het dagelijkse leven van een koppel waarvan de man bipolair is, meesterlijk uitbeelden. Beiden zijn ze in de running voor beste acteur en beste actrice.

Virginie Efira ambieert de César voor beste actrice voor haar rol in Benedetta van Paul Verhoeven. Ze speelt er Benedetta Carlini, een 17e-eeuwse non beschuldigd van homoseksualiteit.

Merk ook Pascaline Chavanne op, een briljante kostuumontwerpster genomineerd in de categorie beste kostuums, voor de rockopera Annette. Ze haalde die onderscheiding al binnen in 2014 voor Renoir en in 2020 voor J’accuse. Die rockopera springt eruit door de uitstekende soundtrack die de Belgen Paul Heymans en Thomas Gauder een nominatie voor beste geluid opleveren.

Hopelijk dat met die namen de Belgische film zich met enkele welverdiende prijzen in de kijker werkt.