Carnavalsgekte in de Oostkantons

20/02/2020

Er is voor elk wat wils op het carnaval van de Oostkantons! Iedereen, groot én klein, is erbij betrokken.

Dit carnaval onderscheidt zich van dat elders in België. Vooral het Rijnland heeft er zijn stempel op gedrukt. Daarom lijkt het zo sterk op dat van Keulen of Düsseldorf.

Elke jaar begint het carnaval officieel op dezelfde datum, hetzelfde uur : 11 november om 11.11 u. Maar de stoeten gaan pas in de lente uit, na ‘oudewijvendonderdag’. Die donderdag lopen de vrouwen door de straten en maken de burgemeester de sleutel van de gemeente afhandig. Tot Aswoensdag heerst dan de prins/prinses over de gemeente.

Bonte wagens en groepen trekken door de straten van de verschillende gemeenten, een fraai gezicht. De belangrijkste stoeten zijn die van Eupen en Kelmis op Rosenmontag. Ook de kinderen feesten mee trouwens. Er is zelfs een prinsenteam voor de kinderen, die hun eigen kindercarnavalstoet krijgen.

De prinsensteams spelen een belangrijke rol op het carnaval. Zij vertegenwoordigen hun gemeente tijdens de feestelijkheden en ze worden tijdens de stoet in de bloemetjes gezet. Ze bestaan doorgaans uit een prins/prinses, twee pages, een nar en een schatbewaarder die elk jaar wisselen.

Het carnaval wordt begeleid door muziek, van zangers uit de regio, zoals Sven ohne Girls, D‘r Sach of Domm en Dööl.

Data en plaatsen van de diverse stoeten