Carl Norac kreeg de opdracht om over België te schrijven

10/12/2020

Belgische poëzie reist rond en nodigt ons mee uit op reis.

Carl Norac is tot Dichter des Vaderlands benoemd in Passa Porta, het internationale literatuurhuis van Brussel. Dat maakt van hem, sinds afgelopen januari en gedurende twee jaar, ’s lands officiële dichter. Met hart en ziel zal hij gedichten schrijven geïnspireerd door België, zijn geschiedenis en actualiteit, het publiek en leerlingen ontmoeten,  maar ook en vooral de Belgische dichtkunst binnen en buiten onze grenzen beter leren kennen.

Deze productieve schrijver van zowel gedichten als toneel heeft in ruim 20 jaar een vijftigtal jeugdboeken  uitgegeven, met de beste illustratoren, met name Les Mots doux (1996), dat in de VS en elders verkooprecords brak. In 2005 werd hij geselecteerd voor het festival Lire en Fête in Parijs en je kan teksten van hem lezen in de Parijse metro. Voor het project Transpoésie in 2011 zijn ze aangebracht in de Brusselse metro. Van zijn bekroonde dichtbundels onthouden we: Le Maintien du DésordreChiens rouge, Éloge de la Patience en Sonates pour un Homme seul. Emoties en reislust zijn zijn twee geliefkoosde thema’s.

Over zichzelf zegt hij : ‘Ik hoor graag “dichter”, want het woord  wordt wat misbruikt. Mijn voorliefde gaat uit naar dat literaire genre, omdat het alle andere overstijgt. Of ik een album, proza of toneel schrijf, het woordje ‘poëzie’ is altijd in de kiem aanwezig.’