BXL, het epicentrum van de hedendaagse kunst

24/12/2019

“De Washington Post” beschrijft Brussel als het "epicentrum van de hedendaagse kunst" in Europa en dompelt zich onder in het culturele leven van de hoofdstad.

Tijdens een verblijf bij zijn kunstenaarsvriend vertelt Ceil Miller-Bouchet van The Washington Post ons over zijn ervaringen in Brussel. 

Ze begint zijn avontuur in de grote hedendaagse kunstgalerijen in Elsene en Sint-Gillis. Die plaatsen hebben veel bijzondere plekken, zoals deze kunstgalerij met de vreemde naam: Damien & The Love Guru. “Hoe kun je nu niet stoppen bij een plek met zo'n naam?”, merkt ze op.

De journalist haalt ook Art Brussels aan, die hij "de op één na oudste kunstbeurs van Europa" noemt, “in een land met het hoogste aantal verzamelaars per inwoner ter wereld.” Brussel is een kunstbolwerk. Een stad die hij beschrijft als "een bijna perfect ecosysteem voor de productie en aankoop van kunstwerken".

In La Vallée, een werkruimte in Molenbeek waar meer dan 150 ondernemers vertoeven, ontmoet ze Larissa Di Pietrantonio, een bloemendesigner: " Het is een geweldige plek voor mensen zoals wij. We kunnen samenwerken met mensen uit andere disciplines en zo een erg open aanpak hanteren.”

De journalist bezoekt ook het WIELS Contempory Art Center Forest, de meest dynamische locatie voor hedendaagse kunst in de stad. Ze beschrijft het als een plaats voor creatieve expressie bij uitstek. Tentoonstellingen van wereldklasse worden er gehouden door opkomende kunstenaars uit de hele wereld.